Woodstock Library Annex

drawingannex

Diagrams and Drawings     

FAQs about the Annex Project

Memorandum of Understanding between the Town & the Library

ADA Compliant WCs

Wetlands & Watercourse Determination

Project Details

Project Details as PDF

Aerial

Image courtesy of Joel Sanders Architect © 2014

Location: 6 Library Lane, Woodstock, NY 12498

Size: 2,050 SF (includes comfortable outdoor spaces)

Program: 65-seat meeting hall capable subdividing into smaller spaces; fully-wired; “makerspace” workshop; two gender-neutral bathrooms; kitchenette; storage room; exterior front and rear decks; roof deck.

Construction Budget: $1,521,000 (includes hard, soft & owner costs)

Completion Date: TBD

Design Team: Architect: Joel Sanders Architect
Landscape Architect: Thomas Balsley Associates
Structural Engineer: Robert Silman Associates
MEP Engineer: Consulting Engineering Services (CES)
Civil Engineer: Fellenzer Engineering
Audio/Visual: Ultimate Sound & Installations
Lighting: Rick Shaver Architectural Lighting

Client: Woodstock Public Library, Amy B. Raff, Director

Project Description

interior

Image courtesy of Joel Sanders Architect © 2014

Annex Mission

The Woodstock Public Library Annex is a model of innovative design and programming created to meet the Library’s 21st-century need for a flexible, accessible and digitally wired “community room” for use by the Library and the people of Woodstock. Situated on a small site adjacent to the existing Library, Tannery Brook and Woodstock’s Town Hall, it provides spaces for meetings, technology training, and outdoor gatherings.

Flexible Programming

In a compact architectural volume, the Annex significantly enhances the Library’s roster of offerings to the public, providing a flexible multi-purpose space that can be used for the following purposes.

  • Meetings & Events: At the core of the new Annex is a 35×25-foot meeting hall capable of seating 65+ people for lectures and performances. A flexible sliding partition system transforms the hall into three distinct meeting rooms, with zoned systems for lighting, electricity and audio/visual devices.
  • Media & Workshop: To serve the Library’s mission to provide computer training and digital media workshops, the Annex offers a technically sophisticated environment that includes wired and wireless internet, a mobile computing lab and flexible light-weight furniture pieces that encourage group collaboration.
  • Outdoor Community Spaces: Front and rear porches offer a continuous indoor-outdoor experience. Decks made of porous sustainable wood provide shaded outdoor places for events, reading a book, or viewing Tannery Brook. A roof deck offers panoramic views of the town and nearby mountains.

Ecological Wetlands

Situated along the watercourse of Tannery Brook, the Annex is located on a sensitive wetlands site exposed to seasonal floodwaters and untreated surface runoff. The Annex’s design responds with the following measures.

  • Elevated Volume: Because of Tannery Brook’s changing seasonal floodwaters, the decks and interior floor of the Annex are raised approximately 4-feet above grade, satisfying FEMA guidelines.
  • Sensitive Structure: Instead of a bulky foundation wall, the Annex perches lightly above the landscape, supported on loosely-spaced concrete piers that limit their disturbance to the wetlands site.
  • Roof Spiral & Remediating Landscape: The Annex’s sloping roofline collects rainwater, channels it through an interior drain and discharges it onto the landscape below. The landscape’s “bio-filtration” terraces, planted with a mixture of hearty vegetation species, beautify the site while actively cleansing surface runoff before it enters Tannery Brook.

Storm Water Remediation

Image courtesy of Joel Sanders Architect © 2014

Context & Sustainability

The architectural image of the Annex balances new and old. Its iconic sculptural massing continues the same progressive spirit of Woodstock, a historically renowned artistic community, reflected in legendary institutions like the Byrdcliffe Arts Colony and the Maverick Concert Hall. Its design accommodates the Library’s 21st-century needs while its scale and materials are in keeping with the village surroundings.

  • Scale: With a modest height and footprint, the Annex is no taller than the existing library and similar in size to neighboring homes on Library Lane.
  • Materials: The Annex’s warm palette of materials takes inspiration from local landmark buildings. The painted white wood siding match the Library and neighboring Town Hall, and the naturally aged gray wood porches and blue accents recall the signature colors of Byrdcliffe.

The Annex uses sustainable materials and energy systems throughout. Locally-sourced materials have been selected for their recycled content, low maintenance and long lifecycle. Zoned HVAC systems, LED lighting and a highly insulated thermal envelope ensure low levels of energy use and operational costs.

Accessibility for All

The Annex welcomes all members from the Woodstock community and beyond. It is a fully ADA-compliant building with ramp access to the interior and lift access to the roof-deck, plus ADA fixtures and appliances throughout.

Front

Image courtesy of Joel Sanders Architect © 2014

Core Team Profiles

Joel Sanders Architect

Joel Sanders Architect, PLLC was founded in New York in 1989. Our comprehensive design approach merges three disciplines — architecture, interiors and landscape — to create innovative buildings and environments that respond to today’s rapidly changing culture. We specialize in residential and institutional commissions, as well as ecological projects that integrate people, buildings and landscapes.

Thomas Balsley Associates

For over 35 years, Thomas Balsley Associates has reshaped urban space around the world by designing landscapes that teem with public life, and are a source of civic pride. TBA projects range from feasibility planning studies to built urban parks, waterfronts, corporate, commercial, institutional, residential and recreational landscapes.

Robert Silman Associates

Creating, Renewing, Preserving, Sustaining – this has been the vision of RSA since its beginning as a one-person New York based practice in 1966. Since then, RSA has grown to a staff of nearly 130 among its three offices in New York, Washington DC, and Boston. RSA fosters an approach centered on constant collaboration among owners, architects, and other consultants, and has earned recognition as one of the leading firms in the country for its innovative spirit in the design of new architectural works.

CES

The CES staff of over 60 experienced professionals is divided into manageable teams that specialize in mechanical, electrical, plumbing and fire protection engineering services for analysis, design, commissioning and construction administration for projects throughout the Northeast and beyond.

Core Team Members

Joel Sanders Architect

Principal: Joel Sanders
Associate / Project Manager: Josh Dannenberg
Designers: Marco Li, Nathaniel Elberfeld, Sirenia Kim

Thomas Balsley Associates

Principal: Thomas Balsley
Senior Associate: Dale Schafer
Designer: Mathew Strange

Robert Silman Associates

Executive Vice President: Nat Oppenheimer
Senior Project Engineer: Jim Villano

CES

Associate: Peter Votto
Mechanical Engineer: Gary Williams
Electrical Engineer: Michael Raffo

View the Project Description as a PDF.